A Hucul-ménes
A Hucul-ménes Az állomány 2008-as létszáma 130 egyed, melyből több mint 50 anyakanca. A kancák és a csikók a Jósvafőtől északra mintegy 1,5 km-re található Gergés-lápai rideg ménesben vannek elhelyezve. A lovak egész évben szabadon járják a mintegy 200 hektáros fennsík jellegű legelőterületet, egy oldalról nyitott karámépületben éjszakáznak. A legelőn történik a fedeztetés, az ellések nagy része. Ez a tartási mód megfelel az ősi időkben alkalmazottnak, illetve a hucul fajta szívósságából, igénytelenségéből adódó lehetőségeknek.

A tenyésztés jelenleg, a rokontenyésztés elkerülése végett, idegen vérvonalból származó külföldi (lengyel, szlovák) mének felhasználásával történik. Magyarországon, a Jósvafőn található törzstenyészetben a cél az ősi jellegek megőrzése, a tarpán jegyeket viselő lovak lehetőség szerinti törzstenyészetben tartása. A harmadik életévüket betöltött kancákat fogatba és nyereg alá is betanítják. Mindezek alapján, küllemi szelekción kívül a lovaknak egy készség és kezelhetőségi vizsgán is meg kell felelniük. A vizsga során egyértelművé kell váljon, hogy a lovat, akár gyermekek is lovagolhatják, használhatják, ápolhatják és gondozhatják. Azokat a kancákat, amelyek kimagaslóan teljesítenek akár fogatban akár nyereg alatt, versenyre készítjük fel.

Nyári lovastábor

A Jósvafői Hucul-ménes 2008 óta hirdet gyermekek részére nyári lovas tábort az Aggteleki Nemzeti Park területén. A résztvevők bepillantást nyerhetnek a ménes életébe, megtanulnak lovat ápolni, bánni a lóval. Szakszerű lovas oktatáson túl délutánonként szakvezetőkkel barlanglátogatásokon vesznek részt, megismerkednek a környék érdekességeivel, látnivalóival.

Nyári lovastábor Nyári lovastábor

Elhelyezés: Kövirózsa Fogadó

Lovak: hucul kisló (131-145 cm marmagasság bottal)
Lovon töltött idő: 45 perc - 75 perc, lovas tudás szerint (lovon töltött idő) 

Délelőtti program: A gyerekek lovagolnak, ki-ki tudásszintjének megfelelően osztályban vagy a kezdők futószáron. A hét második felében a Huculösvény akadályain (billenő-palló, kapu, magasított-palló) is gyakorlatozhatnak az ügyesebbek.
Délutáni program: A gyerekek kirándulnak a Szádvárra, túráznak a Baradla-barlangban, sétakocsikáznak Jósvafőn, túrakerékpároznak, rézkarperecet készítenek kézműves segítségével, a Jósvafő patakjainak vízi állatkáit vizsgálják meg mikroszkóppal.
Táborzárás: Az utolsó lovas napon a táborvezető versenyt rendez, csapatokra osztja a gyerekeket, akiknek például a Huculösvény néhány akadályán kell végig menniük, ahol megmutathatják, mennyit ügyesedtek az egy hét alatt. A tábort lezáró esti bulin izgalmas vetélkedőre is sor kerül, de az est fénypontja az eredményhirdetés.

Tábor időpontok:
I. 2012. július15-21.
II.  2012. július 22-29.
Ár:  42 000 Ft/fő  
További információ és jelentkezés: 

Farkasné Kovács Ilona 30/768-3164

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

www.huculmenes.hu

A Jósvafői Hucul-ménes
 

Online foglalás/Online booking

Nomád Baradla Turistaszálló

A turistaszállóban egész éveben 2 , 3 és 4 ágyas szobák várják vendégeinket.
Foglaljon most>>

Nomád Baradla Rönkfaházak

Összkomfortos, 50 m2, 7 ágyas új építésű rönkfaházakkal várunk minden kedves ideérkező vendéget.
Foglaljon most>>

Tájékozódjon Árainkról

Vendégek komfortfokozattól függően választhatnak az olcsó szálláshelyektől a valamivel magasabb árfekvésű igényes, új rönkfaházakig.
Nézze meg árainkat>>

Programajánlatok/Programs

Barlangtúrák

A látogatók többféle barlangtúra közül választhatnak, melyek állandóak vagy a forgalom függvényében indulnak. 
Bővebben

Felszíni túrák

Jól kiépített tanösvény és túraútvonal-hálózat (Országos Kéktúra). Ajánlott térkép: Cartographia Gömör-Tornai karszt.
Bővebben

Osztálykirándulások

Az erdei iskola program központi témája az ember és a természet kapcsolata, az ember-természet kölcsönhatás értelmezése.
Bővebben

Információk/Useful information

ANPI Eseménynaptár 2013.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott 2013. évre érvényes programajánlatokat olvashatja itt.
Bővebben

Barlangtúra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes barlangtúra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Felszíni túra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes felszíni túra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Rólunk írták/Articles about us

Rólunk írták

A szallas.hu portálon írták rólunk.
Bővebben