Mohos-Ház - Kelemér
Mohos-Ház - Kelemér
Kelemér település Putnoktól északra a mai Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve a történelmi Gömör megyében található. A falu környéke természeti értékekben igen gazdag. A közelben található Mohos-tavak fokozottan védettek.

A keleméri Mohos Ház bemutató hely – Kelemér

A tavak jégkorszaki eredetűek, hegycsuszamlás útján keletkezett lefolyástalan mélyedésekben alakultak ki. Ilyen jellegű úszó moha láp 350 méteres tengerszint feletti magasságban rendkívül ritka, a Kárpátok magasabb régióiban jellemző. A tavakon olyan ritka növények maradtak fenn, mint a hüvelyes gyapjúsás, a tarajos pajzsika, a molyhos nyír és a füles fűz. A tavak vastag moha rétege fellapozható történelemkönyv a botanikai régészet számára, a benne megőrződött virágpor maradványok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a hajdani növényzetről minél többet megtudjunk.

Az falu lakosságának hajdan a megélhetést az erdőgazdálkodás, állattenyésztés és a földművelés jelentette, a Hámos birtokon téglaégetés is folyt. A szaporodó lakosság egy része a 19. század végén Amerikában kereste a megélhetést. Sokan ott maradtak, vagy keresményüket hazahozva szülőföldjükön igyekeztek egy jobb életet megteremteni. A II. világháborút követő időszak sem hozott fellendülést a településnek: a kisbirtokokat ellehetetlenítették, a munkaképes fiatalokat elszippantották a környező ipari városok. Kelemér azonban sokat megőrzött régi hangulatából.

A Mohos Ház

A Rási család Amerikából hazatért tagjai 1903-ban építették saját kezűleg, a lejtős terep adottságait kihasználva a térség egyetlen emeletes parasztházát, amely a Tompa Mihály úton, a falu felső végén található. A házat a földbe 10-15 cm mélyen ledöngölt nagyobb kavicsokra (békasó kövekre) építették, mindenféle szigetelés nélkül, vályogtéglából és paticsból. A szigetelés hiánya és a minimális alapozás ellenére száz évig állt az épület. Az időközben műemléki védettséggel felruházott ház 2003-ra gyakorlatilag megsemmisült. Rekonstrukciójára a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából került sor 2004-ben. A ház eredeti formájában, de már szilárd alapozással épült újjá. A környék értékeire emlékeztetve a Mohos Ház nevet kapta. Benne az ANPI által létrehozott állandó kiállítás látható, amely a Mohos-tavakat, a Mohos földvár történetét, valamint a falut bemutató táj- és kultúrtörténeti, és más időszaki kiállítások tekinthetők meg. A ház alagsorában foglalkoztató terem várja a környékbeli, valamint a kiránduló iskolás csoportokat, ahol rendhagyó természetismeret órára és egyéb környezeti nevelési programokra van lehetőség.

Túra

Szervezett túra keretében van lehetőség a Nagy- és a Kismohos, a Mohos-vár, Kelemér falu, az itt található középkori eredetű református templom és a Tompa Mihály életútját és munkásságát bemutató irodalomtörténeti kiállítás megtekintésére.
A túrán résztvevők létszáma minimum 5, maximum 30 fő lehet.
(Előzetes egyeztetés szükséges, legalább két héttel a program előtt! Szilágyi János,Tel.: 30/6311-722)

Időpontja: április 1. szeptember 30. között keddtől péntekig 8-16 óráig, más napokon előzetes egyeztetés alapján.

Díj: felnőtt: 700 Ft, kedvezményes 400 Ft.

Jelentkezés:

Tourinform Iroda
3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.
Tel.: 48/503-000, fax: 48/503-002
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

vagy

Szilágyi János túravezetőnél
Tel.: 30/6311-722

 

Online foglalás/Online booking

Nomád Baradla Turistaszálló

A turistaszállóban egész éveben 2 , 3 és 4 ágyas szobák várják vendégeinket.
Foglaljon most>>

Nomád Baradla Rönkfaházak

Összkomfortos, 50 m2, 7 ágyas új építésű rönkfaházakkal várunk minden kedves ideérkező vendéget.
Foglaljon most>>

Tájékozódjon Árainkról

Vendégek komfortfokozattól függően választhatnak az olcsó szálláshelyektől a valamivel magasabb árfekvésű igényes, új rönkfaházakig.
Nézze meg árainkat>>

Programajánlatok/Programs

Barlangtúrák

A látogatók többféle barlangtúra közül választhatnak, melyek állandóak vagy a forgalom függvényében indulnak. 
Bővebben

Felszíni túrák

Jól kiépített tanösvény és túraútvonal-hálózat (Országos Kéktúra). Ajánlott térkép: Cartographia Gömör-Tornai karszt.
Bővebben

Osztálykirándulások

Az erdei iskola program központi témája az ember és a természet kapcsolata, az ember-természet kölcsönhatás értelmezése.
Bővebben

Információk/Useful information

ANPI Eseménynaptár 2013.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott 2013. évre érvényes programajánlatokat olvashatja itt.
Bővebben

Barlangtúra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes barlangtúra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Felszíni túra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes felszíni túra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Rólunk írták/Articles about us

Rólunk írták

A szallas.hu portálon írták rólunk.
Bővebben