Főoldal Programajánlatok Barlangtúrák Rákóczi-barlang - Bódvarákó
Rákóczi-barlang - Bódvarákó
Rákóczi-barlang - Bódvarákó A Esztramosi-hegy (a volt tornaszentandrási kőbánya) területén nyíló Rákóczi-barlang Bódvarákó felől közelíthető meg, ugyanakkor Tornaszentadrás község közigazgatási határában található. Kristályai, sajátos képződményei, tavai miatt kiemelkedik  a látogatható cseppkőbarlangok sorából. A  barlang megközelítése egy bányatárón történik. Ezért az itt történő közlekedés körültekintést igényel. A barlangot célszerű túraruhában látogatni, annak ellenére hogy a teljes barlangszakasz kiépített, mivel a meredek lépcsőkön összesározódhat a ruházat csapadékos időszakban a beszivárgó víztől. Megközelítés: Bódvarákó községhatár tábla előtt balra kell fordulni, majd egyenesen a valamikori bánya területéig (kb. 1 km).
Rákóczi-barlang - Esztramos - Bódvarákó: N48°31,2171 | E020°44,7609´
Általános információ:
Esztramos barlangpénztár:
Tel: 48/350-011
Skype: esztramos
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

TOURINFORM-Aggtelek 3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.
Tel.: 48/503-000
Fax: 48/503-002
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
A barlang hőmérséklete: 10,5-11,0 oC, Relatív páratartalom:  95-100%
A megváltott belépő érvényes a Baradla-barlang jósvafői kijáratánál található Kessler Hubert emlékház kiállítására!
Fontos információk!

Tekintettel arra, hogy a fokozottan védett Rákócz-barlang kapacitása 10/fő csoport, így célszerű a szabad túra időpontokról érdeklődni:
a jósvafői jegypénztárban, a 48/506-009, 48/506-009 telefonszámon , vagy az Esztramos barlangpénztárban, a 48/350-011, 48/350-011 számon.

A barlang leírása:

A Rákóczi (1.sz.)-barlang az Esztramosi bánya 7-es szintjén, 170 m tszf. magasságban húzódó, elágazó táróból nyílik. Hasadékát érckutató táró hajtása során harántolták. A bányászok kezdetben jelentős mennyiségű kőzettörmeléket eresztettek a mélyben húzódó tó vizébe, aminek eredményeként a barlang víz alatti szakaszainak kutatása körülményessé vált. A barlang első szakaszának bejárására és térképezésére 1958-ban került sor. A további járatok feltárását, valamint a két tó kiterjedésének felderítését 1964-ben végezték el. Az 1968-ban megkezdett búvármerülések eredményeként az 1.sz. tóban elért legnagyobb mélység 11 m, a 2.sz. tóban pedig 32 m, de az átlagos fenékmélység közel 20 m. A barlang teljes ismert hossza 218 méter, függőleges kiterjedése 79 m. Legjellemzőbb formái a magasba nyúló kürtők, és az üstös oldások. Az üregrendszer teljes felületét gazdagon borítják a cseppkő- és kristályos képződmények. A különböző színű és formájú cseppkövek mellett változó méretű szegfűkalcitok, borsókő változatok láthatók. Az érdekességet a különböző típusú képződmények egymásra rakódása növeli. A Rákóczi-barlang hazánk talán legszebb idegenforgalom számára megnyitott barlangja.

Rákóczi-barlang - Bódvarákó Rákóczi-barlang - Bódvarákó Rákóczi-barlang - Bódvarákó

Az Aggteleki Nemzeti Park egyik legérdekesebb helye a számos értéket rejtő Esztramos-hegy, amely régebben mélyművelésű vasbányaként, majd később kőbányaként működött 1996-ig.A bányászati tevékenység számos barlangot tárt fel és pusztított el az idők során. Sajátos elhelyezkedése, geológiai viszonyai több tudományterület kiemelkedő értékeinek kialakulását eredményezte. Az Esztramos bemutatóhelyként történő kialakításának első lépése a Rákóczi-barlang szélesebb körben történő bemutatásának megteremtése. 2002-ben egy barlangi búvár egy hétig tartó sikeres mentéséről vált közismerté Rákóczi-barlang, illetve az Esztramos.

Rákóczi-barlang - Bódvarákó Rákóczi-barlang - Bódvarákó Rákóczi-barlang - Bódvarákó

A Rákóczi-barlang mellett látogatható az Esztramos-hegy valamikori bánya területe is, amely korábban a látogatóforgalom elől elzárt terület volt, ahonnan a környék egyik legszebb tájképe tárul azok elé akik a Bódva-völgye felé mintegy 300 méterrel elemelkedő hegyre felkapaszkodnak.

A valamikori bányaterület csak kísérettel, kísérőjegy megváltásával látogatható  amelyet a helyszínen lehet megváltani (400 Ft/fő). A Rákóczi-barlang látogatói számára díjmentes!

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Barlangtúra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott 2012. évre érvényes barlangtúra indulási időpontokat és árakat. Bővebben

Online foglalás/Online booking

Nomád Baradla Turistaszálló

A turistaszállóban egész éveben 2 , 3 és 4 ágyas szobák várják vendégeinket.
Foglaljon most>>

Nomád Baradla Rönkfaházak

Összkomfortos, 50 m2, 7 ágyas új építésű rönkfaházakkal várunk minden kedves ideérkező vendéget.
Foglaljon most>>

Tájékozódjon Árainkról

Vendégek komfortfokozattól függően választhatnak az olcsó szálláshelyektől a valamivel magasabb árfekvésű igényes, új rönkfaházakig.
Nézze meg árainkat>>

Programajánlatok/Programs

Barlangtúrák

A látogatók többféle barlangtúra közül választhatnak, melyek állandóak vagy a forgalom függvényében indulnak. 
Bővebben

Felszíni túrák

Jól kiépített tanösvény és túraútvonal-hálózat (Országos Kéktúra). Ajánlott térkép: Cartographia Gömör-Tornai karszt.
Bővebben

Osztálykirándulások

Az erdei iskola program központi témája az ember és a természet kapcsolata, az ember-természet kölcsönhatás értelmezése.
Bővebben

Információk/Useful information

ANPI Eseménynaptár 2013.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott 2013. évre érvényes programajánlatokat olvashatja itt.
Bővebben

Barlangtúra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes barlangtúra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Felszíni túra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes felszíni túra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Rólunk írták/Articles about us

Rólunk írták

A szallas.hu portálon írták rólunk.
Bővebben