Főoldal Programajánlatok Barlangtúrák Béke-barlang - Aggtelek
Béke-barlang - Aggtelek
Béke-barlang - Aggtelek A Béke-barlang az Aggteleki-karszt második leghosszabb barlangja. Tágas, képződményekben gazdag járataiban minden képződmény típus felfedezhető. A barlang csak a bejárati szakaszán kiépített, de onnan bejutva már az érintetlen rész következik és egy idő múlva már -főleg csapadékos időszakban- a patakban gázolva vezet az út egészen a Kötélhágcsós-szifonig a túra végpontjáig. Béke-barlangban az agyagos, másutt vizes részein belekóstolhatnak a látogatók a barlankutatás nehézségeibe.
Béke-barlang - Aggtelek: N48°27,6565´ | E020°32,5317´
Általános információ:
TOURINFORM-Aggtelek 3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.
Tel.: 48/503-000
Fax: 48/503-002
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
A barlang hőmérséklete: 10,5-11,0 oC, Relatív páratartalom:  95-100%
A megváltott belépő érvényes a Baradla-barlang jósvafői kijáratánál található Kessler Hubert emlékház kiállítására!
Tudnivalók:
A barlang – a bejárati szakasz kivételével - nincs kiépítve, ill. kivilágítva. A túrához minden résztvevőnek akkumulátoros lámpát biztosítunk. A Béke-barlang ún. "vizes barlang". A túra során fel kell készülni arra, hogy az útat jórészét derékig érő vízben kell megtenni. Megfelelő öltözék és váltóruha a kihűlés, megfázás elkerülése érdekében ajánlott! A túra jó állóképességet igényel, de egy szelet csokoládéval könnyen pótolhatjuk elvesztett energiáinkat. A túrán résztvevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fő.
A barlangtúrák a Baradla-barlang aggteleki bejáratától indulnak, ahonnan a túrázók gyalogtúrával mennek a Béke-barlang bejáratához.!
A barlangban túrázó csoportok száma maximum 5 csoport/nap.

A kedvezményes  Rákóczi-barlang belépőt a speciális barlangtúra túra belépőjnek felmutatásával lehet megvásárolni.A kedvezmény a speciális túra időpontja előtt vagy után számított két napig érvényes!
Gyermekcsoportok jelentkezése esetén az alsó korhatár 14 év!

A barlang leírása:

A barlang bejárata a Gömör-Tornai karszton, az aggteleki Szomor-hegy északi lábánál, 338 tszf.-i magasságban nyílik, egy 1954-ben hajtott mesterséges táróval. A kijárat 271 m tszf.-i magasságban található a jósvafői Kőhorog-oldalában. A barlang és a környező területek fokozott védelem alatt állnak.Az aggteleki Nagy-völgy víznyelőjétől a jósvafői Komlós-forrásig húzódó Béke-barlang három bejárattal nyílik a felszínre. A víznyomjelzéssel már korábban kimutatott, a Baradla-barlangtól mintegy 600 m-re található, független rendszer feltárására 1952-ben került sor. Az elágazó, aktív patakos barlang sokáig hazánk második leghosszabb barlangja volt, de 6400 méterével mára a harmadik helyre szorult. A meanderező, színlőkkel tagolt, 4-5 m széles és 4-10 m magas főágat helyenként a víz teljes szélességben kitölti. A patak vizét több mint 430 mésztufagát duzzasztja vissza – ezzel mintegy 120 tavat kialakítva. A főágat 16 szifon osztja meg, melyek közül néhány árvizek idején rövidebb időre feltöltődhet. A járatokat változatos színű cseppkőképződmények, méretes cseppkőzászlók és drapériák, valamint egymásba fonódó, lépcsőzetes medencesort alkotó hófehér mésztufagátak díszítik. A falakat változatos nagyságú kagylós oldásformák tagolják, a patak medréből gomba alakú kövek emelkednek ki. A barlang legnagyobb terme az Óriás-terem: hossza 60 m, legszélesebb pontján 20 m, legnagyobb magassága pedig 18 m. A barlang legnagyobb oldalága a Felfedező-ág, amely denevér védelmi okokból nem látogatható.

Béke-barlang - Aggtelek Béke-barlang - Aggtelek Béke-barlang - Aggtelek

A túra során, kb. egy kilométer hosszú járatszakasz kerül bemutatásra amely a következő helyeket érinti: Bejárati-táró, Nagy- tufagát, Narancs-zuhatag, Vörös-terem, Amfora, Óriások és törpék kapuja, Kőgombás kapu, Fürdős-terem, Malomkövek, Öt-tufa, Anyósnyelv, Sündisznó, Nagy-terem, Kötélhágcsós-szifon, majd ugyan ezen az útvonalon kifelé.A Béke-barlang levegőjének gyógyhatását hamar felismerték, s az országban elsőként 1965-ben gyógybarlanggá nyilvánították. A légúti megbetegedésben szenvedők gyógykezelését kezdetben a főág aggteleki szakaszában végezték. Ma már ez a tevékenység a Jósvafő feletti hegyoldalba (Kőhorog) létesített táróból megközelíthető, erre a célra lezárt szakaszon végzik. E túra során a látogatók egy kb. két órás felszíni sétát tesznek az Aggtelek és Jósvafő között található mesterséges bejáratig. A barlangban a túra időtartama 3 óra, hossza 2 km. A barlangtúra változatos, vörös és fehér cseppkőzászlók és drapériák, valamint lépcsőzetes medencesort alkotó hófehér mésztufagátak között vezet a Kötélhágcsós-szifonig, érintve a Narancszuhatagot és a Vörös-termet. Az aktív patakos barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha használata kötelező!

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Barlangtúra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott 2012. évre érvényes barlangtúra indulási időpontokat és árakat. Bővebben

Online foglalás/Online booking

Nomád Baradla Turistaszálló

A turistaszállóban egész éveben 2 , 3 és 4 ágyas szobák várják vendégeinket.
Foglaljon most>>

Nomád Baradla Rönkfaházak

Összkomfortos, 50 m2, 7 ágyas új építésű rönkfaházakkal várunk minden kedves ideérkező vendéget.
Foglaljon most>>

Tájékozódjon Árainkról

Vendégek komfortfokozattól függően választhatnak az olcsó szálláshelyektől a valamivel magasabb árfekvésű igényes, új rönkfaházakig.
Nézze meg árainkat>>

Programajánlatok/Programs

Barlangtúrák

A látogatók többféle barlangtúra közül választhatnak, melyek állandóak vagy a forgalom függvényében indulnak. 
Bővebben

Felszíni túrák

Jól kiépített tanösvény és túraútvonal-hálózat (Országos Kéktúra). Ajánlott térkép: Cartographia Gömör-Tornai karszt.
Bővebben

Osztálykirándulások

Az erdei iskola program központi témája az ember és a természet kapcsolata, az ember-természet kölcsönhatás értelmezése.
Bővebben

Információk/Useful information

ANPI Eseménynaptár 2013.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott 2013. évre érvényes programajánlatokat olvashatja itt.
Bővebben

Barlangtúra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes barlangtúra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Felszíni túra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes felszíni túra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Rólunk írták/Articles about us

Rólunk írták

A szallas.hu portálon írták rólunk.
Bővebben