Főoldal Programajánlatok Barlangtúrák Baradla-barlang - Vörös-tó - Jósvafő
Baradla-barlang - Vörös-tó - Jósvafő
Vörös-tói túra - Baradla-barlang A mintegy 25 km-es Baradla- barlang nem csak az aggteleki szakaszán látogatható. Az "Aggteleki Cseppkőbarlang" vagyis az aggteleki rész mellett a főág Vörös-tó-Jósvafő közötti kb. 2,3 km hosszúságú, kiépített  szakasza is nyitott a látogatók számára. Hatalmas méretei, változatos képződményei mellett külön érdekessége ennek a barlangrésznek, hogy ez a világ leghosszab villanyvilágítással, kiépített járdákkal bíró idegenforgalmi barlangja. A 2005-ben a felújítást követően átadott Vöröstói barlangrész korszerű, gondosan megtervezett világító rendszerével azok számára is új élményt nyújt, akik már korában megtekintették ezt a különleges adotságokkal rendelkező részét a Baradlának.
Vörös-tói túra - Baradla-barlang: N48°28,3359´| E020°32,3398´
Bejelentkezés: Vörös-tói barlangpénztár: Tel.: 48/350-037, 48/350-048
Jegyek a Baradla-barlang vörös-tói jegypénztárában válthatók, amely a Jósvafő-Aggtelek között található.(Gömör-kártya elfogadóhely!)
Általános információ:
TOURINFORM-Aggtelek 3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.
Tel.: 48/503-000
Fax: 48/503-002
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
A barlang hőmérséklete: 10,5-11,0 oC, Relatív páratartalom:  95-100%
A megváltott belépő érvényes a Baradla-barlang jósvafői kijáratánál található Kessler Hubert emlékház kiállítására!

A barlangtúra útvonala a Styx-patak medre mentén halad, érintve hazánk legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót, valamint a barlang legnagyobb termét, az ún. Óriások-termét, ahol rövid zenehallgatásra is sor kerül. A túra során kb. 2 órás, 2,3 km-es sétát tesznek a látogatók a Baradla-barlang 2005 év közepén átadott új fogadóközpontjától az ún. vörös-tói bejáratától a jósvafői kijáratig.

A jelzettektől eltérő időpontban, a forgalom függvényében indul a túra.
A barlang kijárat mellett található a helyi specialitásokat is kínáló Tengerszem Étterem amelynek teraszáról látható kis völgyben, a Tengerszem-tó mellett elsétálva néhány perc alatt elérhető Jósvafő község, amelynek Ófaluját, kazettás mennyezetes öreg református templomát a harangtoronnyal, Tájházát  feltétlenül érdemes megnézni!
A vörös-tói járműparkolóhoz az ANP autóbusza viszi vissza a látogatókat, a barlang nyitvatartási ideje alatt!Az indulási időpontokról a kijáratnál található barlangpénztárban kaphat tájékoztatást!Nem kell sietni...

A barlang leírása:

A felszínről az 1890-ben létesített, 50m szintkülönbségű meredek tárón át lépcsőn érhető el a mélyben húzódó kiépített főágba, ahol a látogató betonjárdán, lépcsőkön haladva, villanyvilágítás mellett tekintheti meg a barlangot.  
Jellege itt jelentősen eltér az aggteleki szakasztól. A kanyargó folyosók keskenyebbek, alacsonyabbak, a cseppkövek színvilágát a fénylő fehér, a ragyogó sárga, vörös és a barna határozza meg, s nem borítja őket a fáklyafüst fekete korma. 
A főágban jobbra elindulva az út a majdnem végig száraz kavicsos patakmeder mellett vezet. A falakat gazdagon borítják a kisebb-nagyobb, változó formájú cseppkőképződmények, s a folyosót formás cseppkőoszlopok, álló- és függõ cseppkövek törik meg. Közülük legjelentősebbek a Halszárító, a Világítótorony, a Szomorú-fűz, a Noé-bárkája és az Anya gyermekével nevet viselő alakzatok. Kiemelkedő szépségű a fehéren csillogó Alabástrom szobor, mellette a mennyezetről lecsüngő függőcseppkő, a Polip.   
Néhány métert tovább haladva a járat bal oldali falában egy 235 millió évvel ezelőtt élt tengeri liliom maradványa látható. A következõ kanyarulatban az Apolló-terem karcsú oszlopai s az Egri nagyorgona színes cseppkőbordázata hívja fel magára a figyelmet, majd az Olajfák hegye és a Cseppkőkápolna következik. Az Eszkimó kunyhónak nevezett képződményt elhagyva jobbra a 108 m hosszú Arany utca nevű oldalág csatlakozik be, majd néhány méter után az út kettéágazik.
A jobbra felfelé induló lépcsősor nemcsak a barlang, de hazánk legnagyobb álló cseppkövéhez, a Csillagvizsgálóhoz vezet. A lenyűgöző látványt nyújtó, 19 m magas, felfelé keskenyedő, cseppkőkápolnákkal díszített cseppkőtorony tetejét fodros cseppkőgömb zárja le.  A képződményt megkerülve a lépcsősor visszavezet a főágba, ahol balra a Török város, jobbra pedig a képeslapokról, különböző kiadványokból jól ismert Sárkányfej csodálható meg. Követve a kanyargó utat, a Sárkány-barlang után a Papagáj karcsú oszlopát tekintheti meg a látogató.

Vörös-tói túra - Baradla-barlang Vörös-tói túra - Baradla-barlang Vörös-tói túra - Baradla-barlang

Az út egy kidőlt cseppkőoszlopon (Kidőlt fatörzs), majd a magasból lecseppenõ vizek formázta Csipkéskút mellett halad tovább, néhány méter után pedig a Hárfa cseppkőhúrjai nyújtanak egyedülálló látványt. Az utat egy Gőzmozdonyra hasonlító, szintén kidőlt oszlop szűkíti le. Ezután a folyosó kitágul, s balra a mélyben hatalmas kőtömbök között a barlang utolsó, idõszakosan aktív víznyelõje, az Óriástermi-víznyelő látható. A mélybe távozó víz a Rövid-Alsó-barlangon át a Tengerszem-tónál fakadó Jósva-források Táró-forrásában jut a felszínre. A nyelő törmelékében a barlangkutatók 35 m mélységbe hatoltak le, de a továbbhaladást omladék akadályozza meg. Szemben lépcsősor vezet a 120 m hosszú, átlag 38 m széles és 27 m magas Óriások termébe.


Óriások-terme, panoráma (fotó: Pádár László)

Az egymás felett elhelyezkedő járatok beszakadásával keletkezett hatalmas csarnok méretével, cseppköveinek sokaságával és változatosságával lenyűgözõ látványt nyújt, melynek hatását zene és fényjáték növeli. A vezetők a 8 m magas Korinthoszi oszlopnál megállva mutatják meg a leglátványosabb képződményeket, a Zeppelint, a Zátonyra futott hajót, a Várbástyát az ágyúcsövekkel, a Pisai ferdetornyot, a Kínai pagodát, a Színházi nagyfüggönyt, a Sorompót, valamint egy szép cseppkőmedencét, az Ősember kútját.  A teremből egy szűk, lefelé vezető járat lépcsői a viszonylag kopár Ferde-terembe visznek, majd tovább a Pókhálós mennyezettel díszített Színházterem (Színpad) következik. Idáig jutott el Vass Imre 1825-ben. Bár sejtette a továbbvezető utat, azt csak majd 100 év múlva Kaffka Péter találta meg. A róla elnevezett mesterséges áttörés a barlang utolsó cseppkődíszes termébe, az ugyancsak az ő nevét viselő Kaffka-terembe vezet. Balra látható az Atlasz oszlopa, melynek hófehér ragyogását a világítás hatására kialakult zöld lámpaflóra korábban beszennyezte. Vele szemben a Hentesüzlet cseppkövei, majd a hídon áthaladva a Krokodilszáj, végül a Búboskemence és felette a Medúza érdekes képződménye helyezkedik el. A lefelé vezető út mellett álló képződmény a Cseppkőország határköve nevet viseli. Ezután a cseppkövek elmaradnak, a kőzet láthatóan megváltozik. A sötétszürke színű gutensteini mészkőben kialakult Vetődéses-terem legnagyobb látványossága a jobb oldal hatalmas sima falfelülete, az egykori hegységképző erők hatására bekövetkezett kőzetmozgás csúszófelülete. Jobbra a barlangrendszer jelenleg nem működő víznyelője, majd a rövid Raisz-ág szűk nyílása és a balról induló Labirintus oldaljáratok érintése után mintegy 120 m hosszú táró vezet a jósvafői Tengerszem-szálló melletti kijárathoz.

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Barlangtúra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott 2012. évre érvényes barlangtúra indulási időpontokat és árakat. Bővebben

Online foglalás/Online booking

Nomád Baradla Turistaszálló

A turistaszállóban egész éveben 2 , 3 és 4 ágyas szobák várják vendégeinket.
Foglaljon most>>

Nomád Baradla Rönkfaházak

Összkomfortos, 50 m2, 7 ágyas új építésű rönkfaházakkal várunk minden kedves ideérkező vendéget.
Foglaljon most>>

Tájékozódjon Árainkról

Vendégek komfortfokozattól függően választhatnak az olcsó szálláshelyektől a valamivel magasabb árfekvésű igényes, új rönkfaházakig.
Nézze meg árainkat>>

Programajánlatok/Programs

Barlangtúrák

A látogatók többféle barlangtúra közül választhatnak, melyek állandóak vagy a forgalom függvényében indulnak. 
Bővebben

Felszíni túrák

Jól kiépített tanösvény és túraútvonal-hálózat (Országos Kéktúra). Ajánlott térkép: Cartographia Gömör-Tornai karszt.
Bővebben

Osztálykirándulások

Az erdei iskola program központi témája az ember és a természet kapcsolata, az ember-természet kölcsönhatás értelmezése.
Bővebben

Információk/Useful information

ANPI Eseménynaptár 2013.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott 2013. évre érvényes programajánlatokat olvashatja itt.
Bővebben

Barlangtúra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes barlangtúra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Felszíni túra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes felszíni túra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Rólunk írták/Articles about us

Rólunk írták

A szallas.hu portálon írták rólunk.
Bővebben