Főoldal Programajánlatok Barlangtúrák Baradla-barlang - Hosszú és Speciális túra
Baradla-barlang - Hosszú és Speciális túra
Baradla-barlang - Hosszú-túra és Speciális (Retek-ági) túra Aggtelek-Jósvafő A Baradla-barlang, aggteleki szakasza -közismertebb nevén az "Aggteleki Cseppkőbarlang" -Magyarország talán legismertebb természeti jelensége. Ez a barlangtúra a Rövid-túra utvonalán indul,  ahol a látogatók a barlang  legismertebb, már az őskor embere által is használt termein keresztül tekinthetik meg lenyűgöző cseppkőképződményeit, ismerhetik meg a barlang históriáját. Majd a  kiváló akusztikájú Hangverseny-teremben zenehallgatás után indul tovább a túra a kivilágítatlan főágon keresztül a jósvafői kijáratig. A Hosszú-túra, valamint a Speciális (Retek-ági túra) a leghosszabb túrák közé tartoznak.
Baradla-barlang - Hosszú-túra és Speciális (Retek-ági) túra Aggtelek-Jósvafő: N48°28,2792´ | E020°29,7262´
Általános információ:
TOURINFORM-Aggtelek 3759 Aggtelek, Baradla oldal 3.
Tel.: 48/503-000
Fax: 48/503-002
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
A barlang hőmérséklete: 10,5-11,0 oC, Relatív páratartalom:  95-100%
A megváltott belépő érvényes a Baradla-barlang jósvafői kijáratánál található Kessler Hubert emlékház kiállítására!

A barlang leírása:

A túra Aggteleken, az 50 m magas sziklafal tövében lévő bejárattól indul. Az 1000 m hosszú, kiépített, elektromos világítással ellátott baralangszakaszon az érdeklődők 1 órás földalatti sétát tehetnek. Az 1995-ben létesített pénztárépület kialakítása során a sziklafal előterét jelentősen átalakították. A tanúként megmaradt két kis halom feltételezhetően eredeti állapotban rejti magában az egykoron itt élt emberek tanyahelyének maradványait. A pénztártól távolabb eső domb sziklatömbjén emléktábla hirdeti, hogy 1828-ban Kossuth Lajos is meglátogatta a barlangot. A másik kiemelkedés oldalában a Világörökség címet megörökítő tábla látható, amit a karsztvidék egyik legszebb kőzetéből, az alsó-hegyi "tornanádaskai márványból" készítettek.A sziklafal is több emléktáblának ad helyet. A legrégebbi a "magyar orvosok és természetvizsgálók" 1867-as évből származó megemlékezése, felette található  Petofi Sándor 1845. évi látogatásának, mellettük Vass Imre munkásságának, s a kicsit lejjebb elhelyezett negyedik tábla a Vörös-tói áttörés sikerének állít emléket.

A látogató a sziklafal tövében nyíló, egykoron igen szűk, mára már jelentősen kitágított bejáraton át jut a barlangba, ahol széles lépcsősor vezet le a Csontház-terembe. A jobbra látható oldalág csontleleteiről már Raisz Keresztély is tudósított (1807), de azokat hosszú ideig a tatár- vagy a törökdúlás alatt idemenekült és éhen halt emberek, vagy a rablók által idevonszolt áldozatok maradványainak tekintették. Nyáry Jenő 1876-77. évi ásatása során itt talált tizenhárom emberi csontvázat, a melléjük helyezett eszközleletekkel és növényi magvakkal. Az út a jobbról érkező Acheron-patak mellett halad tovább, melynek medre sajnos ma már az év nagy részében száraz, legfeljebb csak a nyirkos iszap utal az időszakos vízfolyásra. A túra következő állomása a Teknősbéka-terem, melynek bejáratánál egy hatalmas sima felületű kőtömb (Országtábla) koromtól fekete lapja régmúlt idők látogatóinak nevét rejti. Ebben a teremben láthatóak először jelentősebb cseppkőképződmények, amelyeket az ember képzeletszülte hasonlóság alapján nevezett el. Megfigyelhető a mennyezetről lelógó kitátott szájú Csuka, kicsit lejjebb két lelőtt Fácán, mellettük kiterjesztett szárnyú Sas egy hatalmas Teknős páncélján állva, s felettük a Szószék és az Anyósnyelv cseppkő képében.

Baradla-barlang - Hosszú-túra és Speciális (Retek-ági) túra Aggtelek-Jósvafő Baradla-barlang - Hosszú-túra és Speciális (Retek-ági) túra Aggtelek-Jósvafő Baradla-barlang - Hosszú-túra és Speciális (Retek-ági) túra Aggtelek-Jósvafő

A múlt században az aggteleki fiatalok mulattak itt, ma pedig könnyű- és komolyzenei koncerteknek ad helyet. Egyre gyakrabban fogadnak itt örök hűséget egymásnak a házasulandók. A terem hangvezető képességét, a cseppkövek alkotta természetes díszletek szépségét a látogatók hang- és fényjáték segítségével ismerhetik meg. A betonnal borított nézőtér és a színpad között jobbra sötétlő alagúton át érkezik a Domica-barlang felol a Styx-patak vize.A barlang ezen oldalága csak barlangkutatók számára járható, de áradások idején, amikor a víz egyes szakaszokon a mennyezetig ér, még ők sem tudják megközelíteni a két barlangot elválasztó, az országhatárt jelölő vasrácsot. A Hangverseny-teremből lépcsősor vezet a magasban fekvő Fekete-terembe, amely nevét a koromtól elszíneződött cseppköveirol kapta. Az ásatások bizonyították, hogy elődeink ezt a termet szívesen használták lakhelyül. Itt néhány érdekes cseppkőalakzat látható: a 13 m átmérőjű Óriás-oszlop, amit régebben Nagyoltárnak neveztek, mellette a Fülesbagoly, előtte a Szénaboglya, odébb a Mikulás, majd a Bagolyvár, a mennyezeten az Óriáslábnyom nevű képződmény. Balra a Denevér-ág felszínre vezető járata indul, mely nevét a mennyezetről egykoron tömegesen csüngő denevérekről kapta.
Jobbra indul a Róka-ág nevű oldaljárat melyben 1958-ban dr. Dudich Endre professzor barlangbiológiai kutatóállomást hozott létre. Dudich munkásságának a falon látható tábla állít emléket. Továbbhaladva, a Fekete-terem lábát érintve, egy 1968-ban mesterségesen kitágított alagúton át a Tükör-terembe jut a látogató, ahol csapadékos időben, a cseppkövekben gazdag mennyezet teljes pompájával tükröződik a vízben. A viszonylag szűk folyosó néhány méter után hatalmas alagúttá tágul. Itt egyesül a két alvilági patak, az Acheron és a Styx vize. Jobbra a gátak közé szorított egykori Csónakázó-tó iszapos medre húzódik.  Balra a hatalmas Hangverseny-terem tűnik fel.

Baradla-barlang - Hosszú-túra és Speciális (Retek-ági) túra Aggtelek-Jósvafő Baradla-barlang - Hosszú-túra és Speciális (Retek-ági) túra Aggtelek-Jósvafő Baradla-barlang - Hosszú-túra és Speciális (Retek-ági) túra Aggtelek-Jósvafő

Az aggteleki bejárattól való távolság jól követhető 100 méterenként a falra festett fehér vonalak és a melléírt kétjegyű számok segítségével. A hosszútúra résztvevői az Acheron- és Styx-patakok találkozásánál elérik a Hangverseny-termet. Itt jobbra fordulnak, s a Nádor-utca nevű szakaszon haladnak egészen a tó medrében álló Nádor-oszlopig. Ezt a szakaszt egykoron a hófehér mésztufa képződmények látványa miatt Virágoskertnek hívták. Ezek a lerakódások mára már nyomtalanul eltűntek. A Nádor-oszlopa nevű cseppkőbe vésett -- ma már nehezen olvasható -- felirat József Nádor 1806. évi látogatását örökíti meg.
Néhány méterrel távolabb még két feliratos cseppkő látható, a Reviczky-oszlopot a főkancellár 1829-évi, a mellette lévő Ferdinánd-oszlopot pedig a trónörökös 1817-évi látogatása alkalmából vésték meg. Az 1938-ban létesített gát után nemsokára lépcső vezet fel a tetőomlásból képződött Morea-hegyre, majd a másik oldalon ugyancsak lépcső visz vissza a vízfolyáshoz, ahol csapadékos időben a Törökfürdő nevű képződmény vízesése nyújt gyönyörű látványt. Itt a járat kettéválik. Egészen a múlt század végéig az út a vízfolyás mellett vezetett tovább, csapadékosabb időben néha évekig lezárva a mögötte lévő barlangszakaszt. Ma már ez, a Nehézútnak nevezett folyosó csak barlangkutatók számára járható.
Balra lépcsõsor vezet a Hóreb hegyére. Tovább a kiszáradt patakmederben haladva a leglátványosabb egy hatalmas, szikrázó fehér cseppkőtömb, a Gyémánthegy, valamint a színes betűs Almássy-oszlop, ami a gömöri fõispán 1825. évi látogatásának állít emléket.  A Viasz utcaként ismert járat nevét az alját borító fodrozódó apró tufagátak, medencék színéről kapta. E csodálatos képződmények sajnos a több évszázados látogatottság következtében nemcsak színüket, de formájukat is elvesztették. Az elszűkülő folyosóban egy kettétört oszlop (Eltört oszlop) kelt figyelmet. A bejárattól mintegy 1300 m-re, az 1887-ig leglátogatottabb útvonal végét jelentő terem falát több rétegben névfeliratok borítják. Itt található a barlangot feltáró Vass Imre, a barlangról festményeket készítõ Markó Károly írása, s ide véste nagy betûkkel a nevét Petőfi Sándor is. A mesterségesen kialakított, s a tervezõjérõl elnevezett Münnich-átjáró után karcsú cseppkőgyertyák - a Libanoni cédrusok - mellett lépcsősor visz a Libanon hegyére, majd egy szerpentin több mint 200 lépcsőfoka vezet a Niagara vízesés és a Lőcsei fehér asszony mellett a mélyben folyó patakhoz, a Dante pokla nevű helyhez. Érintve a Murányi-várat és a Kaukázust, mintegy 200 méter után következik a Vaskapu-szoros, melyen áthatolva tárta fel Vass Imre a barlang további szakaszait. A Szentháromság szobra és a Szultán pamlaga csipkefinom mésztufadombja fölé emelkedik az Olympos. Kissé távolabb, jobbról az Aggteleki-tó alá vezetõ Törökmecset-ág csatlakozik a főágba, előtte a patak vize hatalmas, szétterülő hófehér cseppkőlefolyást épített fel.  A patakmedret keresztező hidakon át továbbhaladva kevesebb a látnivaló, köztük nevezetesebb a Kardbojt, a Tündérek vára, a Jupiter trónusa és a Matyórojt.  Újabb figyelmet a Szemiramisz függőkertje, a 20-25 m magas szinlőkkel tagolt, cseppkőlefolyással díszített Budai nagyalagút nevű folyosórészlet, később a Csikós-tanya, jobbra a Pisai ferdetorony, majd baloldalon az Indiánok sátra nevű képződmény érdemel. Ezt követően a Mohácsi temető és a Darius kincse képződménycsoport mellett haladunka főágon tovább haladva érjük el a Vöröstói-túra útvonalán keresztül a jósvafői kijáratot.

 
Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Barlangtúra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott 2012. évre érvényes barlangtúra indulási időpontokat és árakat. Bővebben

Online foglalás/Online booking

Nomád Baradla Turistaszálló

A turistaszállóban egész éveben 2 , 3 és 4 ágyas szobák várják vendégeinket.
Foglaljon most>>

Nomád Baradla Rönkfaházak

Összkomfortos, 50 m2, 7 ágyas új építésű rönkfaházakkal várunk minden kedves ideérkező vendéget.
Foglaljon most>>

Tájékozódjon Árainkról

Vendégek komfortfokozattól függően választhatnak az olcsó szálláshelyektől a valamivel magasabb árfekvésű igényes, új rönkfaházakig.
Nézze meg árainkat>>

Programajánlatok/Programs

Barlangtúrák

A látogatók többféle barlangtúra közül választhatnak, melyek állandóak vagy a forgalom függvényében indulnak. 
Bővebben

Felszíni túrák

Jól kiépített tanösvény és túraútvonal-hálózat (Országos Kéktúra). Ajánlott térkép: Cartographia Gömör-Tornai karszt.
Bővebben

Osztálykirándulások

Az erdei iskola program központi témája az ember és a természet kapcsolata, az ember-természet kölcsönhatás értelmezése.
Bővebben

Információk/Useful information

ANPI Eseménynaptár 2013.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott 2013. évre érvényes programajánlatokat olvashatja itt.
Bővebben

Barlangtúra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes barlangtúra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Felszíni túra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes felszíni túra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Rólunk írták/Articles about us

Rólunk írták

A szallas.hu portálon írták rólunk.
Bővebben