Főoldal

Túrázás a nemzeti parkok területén

A természetvédelem legfontosabb előírásaira és a helyi szabályokra felszólító táblák, piktogramok utasítják a természet vendégeit, és tiltják a nem megengedhető magatartást. Ismeretlen helyen a túravezetőnek célszerű előre tájékozódnia erről is a felkészülés során. A védett természeti területeket, különösen a nemzeti parkokat és a fokozottan védett területeket, csak a természetvédelmi szabályok szigorú betartásával látogassuk, a látogatók elől elzárt területeken kívül, engedéllyel (ahol szükséges), a kijelölt úton, a megengedett időszakban, és környezetkímélő módon (ne gépjárművel!). A legértékesebb helyekre mindig helyes indokkal és kevés fővel menjünk, s csak olyanokkal, akik koruknál és előképzettségüknél fogva hasznosítani tudják a tapasztaltakat. Hasonló körültekintéssel járjunk el a megfelelő törvényes védelmet nem élvező, de nagy természeti értéket képviselő vidékeken. A túrák előtt célszerű az adott területet kezelő nemzeti park honlapjáról tájékozódni az aktuális szabályokról.

A védett természeti területek látogathatósága

A védett terület lehet:

 • nem látogatható (zárt)
 • korlátozottan látogatható
 • szabadon látogatható

A nem látogatható (zárt) területek a változásra érzékeny élőhelyek, ritka madarak fészkelőterülete, vagy kizárólag tudományos kutatási céllal védetté nyilvánított területek. Illetékes hatóság engedélyével látogatható.

Korlátozottan látogatható területeken a korlátozás vonatkozhat:

 • vegetációs időszakra (madarak költési ideje)
 • útvonalakra
 • területrészre
 • közlekedési eszközökre (pl. csak gyalogosan, vagy kerékpárral látogatható)
 • látogatás módjára (pl. csak előzetes bejelentéssel, meghatározott számú csoportokban, szakvezetővel látogatható területek.)

Szabadon látogatható területek:
a látogatást korlátozó előírás nincs.

Ökológiai lábnyomunk – meddig terhelhető a környezet?

Az emberiség jelenlegi életszínvonalának fenntartásához 1,4 Föld erőforrásaira lenne szükség. Vagyis kevesebb, mint 10 hónap alatt elfogyasztjuk mindazokat a javakat, amiket bolygónk képes megtermelni és megújítani. Olyanok vagyunk, mint az a háztartás, ami októberre elkölti egész éves jövedelmét, és a maradék két hónapra kénytelen hitelt felvenni. A baj csak az, hogy egy idő után nem marad, aki kölcsönadna. Ismerős a dolog?
Komolyra fordítva a szót: hogyan lehet ezt kiszámítani? Az egyszerű válasz az, hogy rengeteg statisztikai adat alapján. A Global Footprint Network minden évben összegyűjti azokat az adatokat, amelyekből összeáll minden ország „ökológiai lábnyoma”. Az ökológiai lábnyom egy adott ország hasznos mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási területének arányát veti össze az ország fogyasztásával. Így ki lehet számolni, hogy az országnak mennyi ökológiai erőforrásra van szüksége ahhoz, hogy megtermelje az általa felhasznált javakat és elhelyezze a hulladékát. (Egy ország ökológiai lábnyoma mintegy ötezer statisztikai adatot foglal össze.)
A különböző országok ökológiai lábnyomát összeadva megkapjuk, hogy mennyivel lépi túl az emberiség azt a határt, amin túl a fejlődés már nem fenntartható. Az alábbi térkép az emberiség ökológiai lábnyomát mutatja 1961-ben:

Ökoturizmus

A térképen minél sötétebb zöld egy ország, annál kisebb az ökológiai lábnyoma. A legsötétebb országok — mint például Kanada, Ausztrália, vagy Finnország — ökológiai kapacitása ekkor még másfélszerese volt annak, amit ezek az országok felhasználtak. (Az Egyesült Államok ekkor még kevesebb, mint 50 százalékkal lépte túl ezt a határt.) Azok az országok, amelyeknek nem zöld a színe, már fél évszázada is túllépték biológiai eltartóképességüket — minél sötétebb színű egy ország, annál inkább fenntarthatatlan. India például ekkor még kevesebb, mint 50 százalékkal lépte túl ökológiai korlátait. A legtöbb európai ország azonban már ekkor is ennél sokkal nagyobb mértékben túl volt a fenntarthatóságon.2005-re a térképen sokkal kevesebb lett a zöld szín:

Ökoturizmus

Ökológiai fenntarthatóságát 50-100 százalékkal túllépi például az Egyesült Államok; 100-150%-al Mexikó, Kína, vagy India; több, mint 150%-al Egyiptom, Spanyolország, Nagy-Britannia vagy Japán. Ausztrália és Kanada még mindig fenntartható — bár ezt inkább alacsony népességszámuknak, mint az előrelátó gazdálkodásnak köszönhetik.Ha az összes országot nézzük, kiderül, hogy az emberiség valamikor az 1980-as évek közepén kezdett tovább nyújtózni, mint ameddig a takarója ér:

Ökoturizmus

Mit jelent az, hogy egy ország túllépi ökológiai lehetőségeit? A „deficit” olyan környezeti ártalmakban jelentkezik, mint vízhiány, talajerózió, elsivatagosodás, a mezőgazdasági termelékenység stagnálása vagy visszaesése, a fajpusztulás, a halászat összeomlása, a talajvízszint csökkenése, a legelők kimerülése és a klímaváltozás. Ezek az adatok mind-mind szerepelnek a számításokban.

Hogyan néz ki Magyarország ökológiai lábnyoma?

Magyarország ökológiai lábnyoma jelenleg 5,01 ha, ökológiai kapacitása 3,07 ha, azaz lényegesen több erőforrást használ fel, mint amennyi rendelkezésre áll Az alábbi ábrán a zöld vonal Magyarország ökológiai kapacitását mutatja. Az ökokapacitás ingadozása a mezőgazdasági technológiáknak (mint például a műtrágya-használat vagy az öntözés), a helyi ökológiai rendszerek megóvásának és az időjárásnak tulajdoníthatók.

Ökoturizmus

A piros vonal az egy személyre eső átlagos erőforrás-felhasználást mutatja. Az y-tengely a világ egy hektárra eső átlagos termelékenységét jelzi. Magyarország ezek szerint már 1961-ben is sokkal többet fogyasztott, mint amit az ország ökológiai rendszere lehetővé tett volna.Nem mellesleg: álljunk meg egy pillanatra ennél az ábránál! Szembetűnő, hogy a fenntarthatóság és a fogyasztás közötti szakadék az 1980-as években, illetve az utóbbi néhány évben volt a legnagyobb. Ezeket az időszakokat egyben fenntarthatatlan társadalmi és gazdasági folyamatok is jellemezték. Ökológia és politika ugyanis nem válik el egymástól: az ökológiai válság előbb-utóbb politikai, társadalmi és gazdasági válsággá válik. Az összefüggés talán megdöbbentő: ha összevetjük azoknak az országoknak az ökológiai helyzetét, ahol az elmúlt évtizedekben társadalmi válságok, háborúk voltak, azt látjuk, hogy az ökológiai és a politikai válságok együtt jelennek meg. 

Fogalmak

Az ökológiai lábnyom egy adott népesség természeti „terhének” mértékegysége – az a földterület, amely a népesség által fogyasztott érőforrások és a kibocsátott hulladék (terhelés) általános szintjének fenntartásához szükséges.Mérete: területenként különböző, de földi mértékben 30 %-al nagyobb a Föld ökológiai kapacitása.Ökológiai (biológiai) kapacitás: egy adott népesség természeti erőforrásainak mértékegysége, az a földterület, amely a népesség részére valóságosan rendelkezésre áll..Környezettudatos magatartás fogalma: olyan magatartásforma, amely az egyént felelős viselkedésre készteti az élhető környezet fenntartását szolgáló feladatok megoldásában és a természeti értékek megőrzésében.

Számítsa ki ökológiai lábnyomát!

http://www.kothalo.hu/labnyom/

Ökoturizmus a gyakorlatban.
Paul Siegel (WWF) „...a környezeti tudatosságot összekapcsoljuk az emberek vakációjával.”
A Turisztikai Világszervezet az ökoturizmus definícióját a következő jellemzőkkel foglalja össze:

 1. A turizmus minden azon, természeti erőforrásokon alapuló formája, ahol a turisták fő motivációja a természet, illetve a természetközeli kultúrák megfigyelése és megóvása.
 2. Oktatás és a jelenségek értelmezése is kapcsolódik hozzá.
 3. Általában – de nem kizárólagosan – kis csoportok számára szervezett, helyi vállalkozásokra épül.
 4. Minimalizálja a természeti és a társadalmi-kulturális környezetre irányuló negatív hatásokat. 
 5. Támogatja a természet védelmét a következők révén:
 • gazdasági hasznot hajt a természeti környezetet megőrzésével foglalkozó fogadó közösségek, szervezetek és hatóságok számára,
 • a helyi közösségek számára alternatív foglalkoztatási és bevételi lehetőségeket teremt,
 • a természeti és kulturális értékek megőrzésének szükségességét tudatosítja, mind a helyi lakosság, mind pedig a turisták körében.
 

Online foglalás/Online booking

Nomád Baradla Turistaszálló

A turistaszállóban egész éveben 2 , 3 és 4 ágyas szobák várják vendégeinket.
Foglaljon most>>

Nomád Baradla Rönkfaházak

Összkomfortos, 50 m2, 7 ágyas új építésű rönkfaházakkal várunk minden kedves ideérkező vendéget.
Foglaljon most>>

Tájékozódjon Árainkról

Vendégek komfortfokozattól függően választhatnak az olcsó szálláshelyektől a valamivel magasabb árfekvésű igényes, új rönkfaházakig.
Nézze meg árainkat>>

Programajánlatok/Programs

Barlangtúrák

A látogatók többféle barlangtúra közül választhatnak, melyek állandóak vagy a forgalom függvényében indulnak. 
Bővebben

Felszíni túrák

Jól kiépített tanösvény és túraútvonal-hálózat (Országos Kéktúra). Ajánlott térkép: Cartographia Gömör-Tornai karszt.
Bővebben

Osztálykirándulások

Az erdei iskola program központi témája az ember és a természet kapcsolata, az ember-természet kölcsönhatás értelmezése.
Bővebben

Információk/Useful information

ANPI Eseménynaptár 2013.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott 2013. évre érvényes programajánlatokat olvashatja itt.
Bővebben

Barlangtúra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes barlangtúra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Felszíni túra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes felszíni túra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Rólunk írták/Articles about us

Rólunk írták

A szallas.hu portálon írták rólunk.
Bővebben