Főoldal Programajánlatok Felszíni túrák
Felszíni túrák
Felszíni túrák

Szelíd, zöld domboldalak, meredek sziklafalak, csobogó patakok teszik változatossá az aggteleki-karszt domborzatát. A jól kiépített tanösvény és túraútvonal-hálózat (Országos Kéktúra útvonala) megkönnyíti a tájékozódást.

Ajánlott térkép: Cartographia Gömör-Tornai karszt.Bódvalenke a freskófau Aggtelektől 30km-re
Bódvalenke a freskófalu Bódvalenke jelenleg a világon az egyetlen olyan település, ahol a falakat műalkotások borítják. Európában egyedülálló művészeti központ kialakulásának lehetünk szemtanúi. Magyar és külföldön élő cigány festők pályáznak, hogy a lakóházak homlokzatára festhessenek. Az eredmény jól látható: 2011-re mintegy 20 monumentális mű készült el 10 művész közreműködésével. Egyedülálló közösségi műalkotás, ami egyszerre turisztikai látványosság és egy közösség önkifejezési eszköze.
Bővebben...
 
Mohos-Ház - Kelemér
Mohos-Ház - Kelemér
Kelemér település Putnoktól északra a mai Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve a történelmi Gömör megyében található. A falu környéke természeti értékekben igen gazdag. A közelben található Mohos-tavak fokozottan védettek.
Bővebben...
 
Szádelő-völgy (Szlovákia)
Szádelő-völgy (Szlovákia) Szádelő község határában kialakult hatalmas szurdokvölgy a vidék kiemelkedő természeti szépsége. A völgy alján kanyargó Szár patak mosta ki mai formájára, mely mentén meredek út vezet a hasadék belsejébe felé. A halkan csörgedező patak, a környező sziklafalak csodálatos látványa jellemzi a Szádelői völgyet. A hasadék legérdekesebb képződménye a 105 méter magas különálló sziklacsúcs a Cukorsüveg, mely a hegymászók kedvelt célpontja. A völgyben ezen kívül számos barlang, vízmosás is található.
Bővebben...
 
Szádvár
Szádvár

Magyarország északkeleti szögletében, az Aggteleki-hegység zöldellő hegyormainak egyikén omladoznak a nagyterületű Szádvár kőfalai. Régészeti feltárás híján még sok homályos folt fedi múltjának részleteit. Így csak valószínűsíthető, hogy a XIV. század elején királyi parancsra emelték, miután a Ménes-völgy túloldalán lévő korábbi erősség romba dőlt.

 
Szendrői vár
Szendrői vár

A Bódva folyó völgyében, Szendrő városának területén a középkorban több várat is létesítettek a vidék urai. Az elsőt a Bebek főnemesi család építtette földesúri szállásul a völgyben.

Miután a XVI. század második felére katonai szempontból teljesen elavult, helyette a széles fennsíkú meredek hegytetőn itáliai hadmérnökök tervei alapján rakták le a korszerű végvár alapjait.

Szendrő a hadászatilag fontos erősségek közé tartozott, mivel a Felvidék kapujának számító Kassa városának védelmét látta el az idegen támadások ellenében. Így birtoklásáért öldöklő küzdelmet vívtak a Habsburg császári ház zsarnoki uralma ellen kardot fogó Bocskai István felkelő hajdúi, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György erdélyi fejedelmek seregei is.

 
Krasznahorka vára (Szlovákia)
Krasznahorka vára (Szlovákia)

A festői Gömörvidékről Szlovákia szívében már rég úgy tartják, hogy ez a Magyar Királyság kicsiny mása. Hegyei, völgyei és városai a mi történelmünk, Európa történelmének színhelyéül szolgáltak. A vármúzeum különleges gyűjteménye, az építészeti különlegességek a világ minden tájáról csalogatják a látogatókat. A múzeum fondját legfőképp fegyverek alkotják, amelyek már a 19. században kiállításra kerültek. Különlegesen értékesek a berendezett termek korabeli fényképei  a 19. és 20. század fordulójáról, amelyek a régi kiállítást dokumentálják. Itt találhatók az ún. Baset kürtök a kis zeneszalonban, a világon létező nyolc darabból három itt található. A krasznahorkai vár értékes bútorgyűjteménnyel is rendelkezik túlnyomórészt a 18. és 19. századból. Ne habozzon és ismerje meg a történelmet és művészeti örökséget az Andrássy család középkori várán keresztül.

Ideiglenesen nem látogatható, előre láthatólag 2012. szeptemberig.

 
A "gömöri Ravenna"
A "gömöri Ravenna"

Andrássy Franciska és Dénes mauzóleuma Krasznahorkaváralján

Gróf Andrássy Dénes (1835-1913), a krasznahorkavárlajai mauzóleum építtetője, Magyarország és később az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb nemesi családjának, az Andrássy család fiatalabb, monoki ágának utolsó férfi leszármazottja volt.

Bővebben...
 
A világ legnagyobb könyve
A világ legnagyobb könyve

A Guinness World Records által elismert legnagyobb könyv 2010. március 21-én készült el több éves munka eredményeképpen.

http://www.legnagyobbkonyv.hu/

Cím:Szinpetri, Dózsa Gy. 100. 
Nyitva tartás: Hétfő: Zárva Keddtől - Vasárnapig 10:00-17:00

 
Derenk a szellemfalu
Derenk

Derenk kisközség a történeti Torna, majd Abaúj-Torna vármegyében, 1943-tól romközség, 1945-től Szögliget község "külterületi lakatlan helye". 1950-től Borsod-Abaúj-Zemplén megye része. Az Aggteleki-hegységtől keletre fekvő Alsó-hegy kistáj déli részén települt falu. A Bódva folyóba tartó Ménes-patak vízgyűjtő területén, karsztforrásokban gazdag vidéken fekszik. A festői környezetű, hegyekkel övezett település, amelynek határában egy magas sziklás hegycsúcson ma is állnak az eseménydús Szádvár romjai. Határa az Aggteleki Nemzeti Park része, Szögliget anyaközség révén a Galyasági Településszövetség tagja.

 

Bővebben...
 
Néprajzi és művészeti programok Jósvafőn, a Nyitott Színben
Néprajzi és művészeti programok Jósvafőn, a Nyitott Színben SZíNes gondolatok…

SZíNes gondolatok…„Jósvafő jövője – Jósvafő múltja”

Bővebben...
 
Néprajzi és művészeti programok Jósvafőn, a Nyitott Színben
A (még) élő helyi népzene…

A (még) élő helyi népzene…

„Jósvafő jövője – Jósvafő múltja”

Vetített képek és zenés(z) történetek, élőhelyi népzenével és nótázással.....

Bővebben...
 
Nyitott Szín – Jósvafő
Nyitott Szín – Jósvafő

Jósvafő település ófalui részében, a tájház és a harangtorony szomszédságában található Kisház kertjében épült hagyományos szín formájú építményben alkalmi falusivendégasztal szolgáltatással, ill. oktatási, néprajzi és művészeti programokkal várjuk Önöket!

Bővebben...
 
Szőlőhegyi túra pinceház látogatással!
Szőlőhegyi túra pinceház látogatással!

Ismerje meg a Gömör-Tornai-karszt természeti és kultúrtörténeti értékeit vezetett felszíni körtúra keretében. A kb. 4.500 m hosszú és 150 m szintkülönbségű körtúrahelyi vezetővel kb. 4 óra alatt járható be. A Jósvafőtől kb. 2,5 km-re található Szőlőhegyenpinceház látogatás szerepel a programban.

Bővebben...
 
Kultúrtörténeti séta
Kultúrtörténeti séta

Ha Jósvafő természeti környezetéből és kultúrtörténetiértékeiből (csak) a református templomot és a tájházatszeretné megismerni, akkor válassza a vezetett nappali,vagy éjszakai kultúrtörténeti sétát! Az 500 m hosszú és 50 m szintkülönbségű túra helyivezetővel kb. 50-60 perc alatt járható be.

Bővebben...
 
Ófalui séta
Ófalui séta

Ismerje meg Jósvafő ófalu természeti környezetét éskultúrtörténeti értékeit vezetett nappali, vagy éjszakai sétakeretében! Az 1.500 m hosszú és 100 m szintkülönbségű felszíni túra helyi vezetővel kb. 2 óra alatt járható be.

Bővebben...
 
Jósvafői faluséta
Jósvafői faluséta

Ismerje meg Jósvafő és környéke természeti környezetét és kultúrtörténeti értékeit vezetett nappali, vagy éjszakai faluséta keretében! A 2.500 m hosszú és 100 m szintkülönbségű felszíni túra helyi vezetővel kb. 3 óra alatt járható be.

Bővebben...
 
Boldogkőváralja
Boldogkőváralja

A Boldogkőváralja község felett emelkedő ovális alakú andezittufa hegy tetején az észak-déli irányban elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Boldogkő vára emelkedik a magasba. A boldogkői vár története meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető. A vár építésének pontos idejét nem ismerjük, de az bizonyos, hogy a tatárjárás után épült. Mint erődítmény a kassai utat és a Hernád völgyét védte.

 
L’Huillier - Coburg-kastély, Edelény
L’Huillier - Coburg-kastély, Edelény

Az edelényi L'Huillier - Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. Az 1716-30-ig épült együttest a lotharingiai származású L'Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A Bódva szigetén álló kastélyt különlegessé teszik freskókkal díszített helyiségei.

 
A betléri Andrássy-kastély
A betléri Andrássy-kastély

A betléri Andrássy-kastély egyike a legjobb állapotban fennmaradt kastélyainknak, nem csak magát az épületet, hanem berendezését és gyűjteményeit tekintve is. A leglátogatottabb műemlékek közé tartozik, hiszen a látogató a kastélyon és gyűjteményein kívül megtekintheti és sétálhat a nagy kiterjedésű angolparkban is (kb. 70 hektár).

Bővebben...
 
Aggteleki faluséta
Aggteleki faluséta

A faluséta során a látogatók megcsodálhatják Aggtelek természetes-, épített- és kulturális környezetének harmóniáját, megismerhetik az ősi településszerkezetet, ill. a népi építészet jellemző vonásait és épületeit, valamint tanulmányozhatják a hagyományos paraszti gazdálkodás jellemző színtereit és eszközeit.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2

Online foglalás/Online booking

Nomád Baradla Turistaszálló

A turistaszállóban egész éveben 2 , 3 és 4 ágyas szobák várják vendégeinket.
Foglaljon most>>

Nomád Baradla Rönkfaházak

Összkomfortos, 50 m2, 7 ágyas új építésű rönkfaházakkal várunk minden kedves ideérkező vendéget.
Foglaljon most>>

Tájékozódjon Árainkról

Vendégek komfortfokozattól függően választhatnak az olcsó szálláshelyektől a valamivel magasabb árfekvésű igényes, új rönkfaházakig.
Nézze meg árainkat>>

Programajánlatok/Programs

Barlangtúrák

A látogatók többféle barlangtúra közül választhatnak, melyek állandóak vagy a forgalom függvényében indulnak. 
Bővebben

Felszíni túrák

Jól kiépített tanösvény és túraútvonal-hálózat (Országos Kéktúra). Ajánlott térkép: Cartographia Gömör-Tornai karszt.
Bővebben

Osztálykirándulások

Az erdei iskola program központi témája az ember és a természet kapcsolata, az ember-természet kölcsönhatás értelmezése.
Bővebben

Információk/Useful information

ANPI Eseménynaptár 2013.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott 2013. évre érvényes programajánlatokat olvashatja itt.
Bővebben

Barlangtúra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes barlangtúra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Felszíni túra indulási időpontok és árak

Megtekintheti az ANPI által kiadott 2012. évre érvényes felszíni túra indulási időpontokat és árakat.
Bővebben

Rólunk írták/Articles about us

Rólunk írták

A szallas.hu portálon írták rólunk.
Bővebben